Oops! Sorry!!


This site doesn't support Internet Explorer. Please use a modern browser like Chrome, Firefox or Edge.

Podpora telesa z barvami

Svetloba, ki jo vidimo, obsega le ozek pas v spektru elektromagnetnega valovanja, ki sega od kozmičnih gama žarkov do radijskih valov. Energijo teh žarkov razvrstimo glede na dolžino njihovih valov. Vidna svetloba obsega valove med 380 – 760nm.


Razlike v porazdelitvi svetlobe znotraj tega pasu z očmi zaznamo in dojamemo kot poseben barven odtenek. Vsaka barva ima torej svojo energijo in vibracijo, ki je ne zaznavamo samo z očmi ampak lahko začutimo tudi njeno vibracijo.


Vidni del sončne svetlobe je sestavljen iz svetlih mavričnih barv v približno enakih razmerjih. Taka svetloba je bela.


Barve so imele vpliv že na pračloveka, saj sta svetloba in tema omejevali in uravnavali njegovo vsakdanje življenje.


Za večino živih bitij velja, da jih oživljajo in spodbujajo svetle rdeče, oranžne in rumene barve, medtem ko jih umirjajo in uspavajo temno modre, zelene in vijolične barve noči.


Barvam je širom sveta pripadala pomembna vloga v svetu simbolov starih kultur po vsem svetu. Tudi korenine zdravljenja z barvami v zahodni civilizaciji segajo v mitologijo starega Egipta in Grčije.


🌈 UPORABA BARV PRI ZDRAVLJENJU V NOVEJŠEM ČASU 🌈


Barve se uporabljajo v terapevtske namene pri različnih medicinskih in nemedicinskih postopkih.

Z barvami v prostoru vplivamo na vzdušje prostora in s spreminjanjem barv ga tako prilagajamo različnim priložnostim. Z izbiro barv v prostoru se ukvarja Fengšuj, osnovna pravila za posamezne barve pa so enaka kot jih bom napisala spodaj.


Barve nas sprostijo, stimulirajo ali spravijo v potrtost. Zato je pomembno, da vemo, kaj želimo z neko barvo doseči.


Z določeno barvo se lahko podprete tudi tako, da nosite oblačila tiste barve, da uživate mavrično hrano, nosite barvni nakit, pobarvate steno ali uporabite dekorativne izdelke v določeni barvi.


Pa poglejmo nekaj osnovnih barv in kdaj jih uporabiti:


RDEČA - krepi moč, ljubezen in navdušenje do življenja. Je barva strasti in vitalnosti. Spodbuja intelektualni razvoj in aktivnost. Uporabi jo ko se počutiš brez energije, rahlo depresivno; za dvig energije obleči rdeča oblačila, pojej kaj rdečega ali vizualiziraj rdečo barvo.

Rdeča povečuje mišični tonus, pospešuje pulz, viša krvni tlak, pospešuje krvni obtok, izločanje adrenalina in delovanje jeter. Veliko depresivnih ljudi v svoji avri sploh nima rdeče. Če imaš visok krvni pritisk, glavobol, si jezen ali anksiozen rdeče barve raje ne uporabljaj.


ZELENA – je barva upanja; simbolizira naravo, svežino, okrevanje in rast. Je pomirjujoča in razumevajoča. Revitalizira živčni sistem, znižuje krvni tlak, pomirja telo in sprošča jezo. Pomaga tudi pri zdravljenju srčnih težav.


MODRA – deluje sproščujoče, hladi. Je barva miru in harmonije, zrelosti, razumskosti, natančnosti. Pomaga pri težavah z grlom (komunikacija), pri zniževanju telesne temperature, pomirja centralno živčevje in vnetja, težave s kožo, zmanjšuje apetit. Ne priporoča se osebam z depresijo ali kronično utrujenostjo.


VIJOLIČNA – je barva domišljije, izraža ekstravagantnost in neomejenost. Vijolična hladi, pomirja, čisti. Za težave z očmi, sluhom ali vohom, nespečnost ter različna vnetna stanja (artritis, revma). Ni za osebe z depresijo, lahko izzove potrtost, hrepenenje in melanholijo.


ORANŽNA – simbolizira življenjsko radost, ustvarjalnost, aktivnost, delavnost pa tudi veselje, zrelost in rast. Spodbuja apetit in naj bi pomagala pri jutranjem vstajanju. Oranžna krepi pljuča, trebušno slinavko in vranico in spodbuja delovanje srca. Pospešuje prebavo, dviga apetit, lahko bodisi pomirja ali pa vznemirja. Uporabimo jo lahko tudi pri respiratornih težavah in težavah s kožo. Izboljšuje vitalnost in imunski sistem.


RUMENA – barva sonca, svetlobe in optimizma; poživlja, ohranja budnost, spodbuja jasnost, koncentracijo, simbolizira ustvarjalnost in modrost ter osvobaja strah. Pomaga pri razstrupljanju telesa in težavah s kožo. Preveč rumene spodbuja ljubosumje in zavist.


ROZA – barva univerzalne ljubezni, topline in nežnosti. Odpira srčni center in zdravi srce. Roza kar pritegne ljubeznivost.


BELA – deluje kot najbolj popolna od vseh barv, saj v njej ni možnosti negativnosti. Krepi in nevtralizira vse ostale barve. Je barva jasnosti, nedolžnosti, čistosti in domišljije. Je tudi simbol božanskosti, popolnosti, ponosa, dobrote in večnosti. Predstavlja nov začetek. Prečisti kri, detox, težave s kožo. Daje jasnost in razumevanje. Pomaga nevtralizirati sram in krivdo.

MEDITACIJA / VIZUALIZACIJA ZA PODPORO TELESU


Udobno se namestimo. Lahko sedimo ali ležimo.


Roke damo predse z dlanmi obrnjenimi druga proti drugi in si predstavljamo v držimo svetlobno kroglo. To kroglo obarvamo z željenim odtenkom barve. Priporočam, da začnete s svetlejšimi odtenki. To svetlobno kroglo lahko potem »položite« na organ, ki ga želite podpreti.


Drug način je, da si pred sabo prestavljate žarek željene barva in ga vdihujete; lahko v ga pošljete po celem telesu, lahko pa samo v določen organ.

  • 2021